De vastgoedmarkt is altijd in beweging. De laatste tijd zie je bijvoorbeeld dat particuliere beleggers opmerkelijke beslissingen nemen in hun investeringen. Steeds meer beleggers stappen namelijk uit de huurwoningmarkt en richten hun pijlen op bedrijfsmatig vastgoed, maar wat zorgt voor deze verschuiving?
In deze blog vertellen we de twee belangrijkste redenen waarom particuliere beleggers hun residentiële vastgoedportefeuilles heroverwegen en kiezen voor rendabelere investeringen in het bedrijfsmatige vastgoed.
Nieuwe regelgeving
De eerste belangrijke reden voor deze verschuiving is te vinden in een nieuwe regelgeving. Demissionair minister Hugo de Jonge heeft namelijk als doel gesteld om vanaf 1 juli 2024 de nieuwe maatregelen voor middenhuur te implementeren.
Concreet betekent dit dat woningeigenaren voor woningen tot en met 186 punten (ongeveer €1.123,- huur per maand) geen vrije markthuur meer mogen hanteren, maar gebonden zijn aan de gereguleerde huur.
Nu geldt de gereguleerde huur voor woningen tot 147 punten (ongeveer €878,- huur per maand). Deze nieuwe uitbreiding heeft gevolgen voor ongeveer 35% van de huurwoningen, die nu onder deze nieuwe wetgeving gaan vallen.
Flexibele huurindexering
De tweede reden voor deze verschuiving is een flexibele huurindexering. Bij woningen wordt hierbij namelijk jaarlijks een maximaal percentage vastgesteld, terwijl bij bedrijfsmatig vastgoed er mogelijkheden zijn tot indexering conform de CPI-index. Deze vrijere indexatie mogelijkheden trekken particuliere beleggers aan, waardoor ze hun kapitaal vaker investeren in bedrijfsmatig vastgoed.
Het vele investeren in bedrijfsmatig vastgoed heeft veel gevolgen voor de woningmarkt. Op deze manier ontstaat namelijk een krapper wordende huurmarkt met een verdere stijging van de huurprijzen.
Een tekort aan huisnummers
In Nederland wordt vaak gesproken over een woningtekort van bijna een miljoen woningen, maar als we goed naar de cijfers van de afgelopen jaren kijken blijkt dat er procentueel meer woningen bij zijn gekomen dan dat de bevolking is gegroeid.
Sinds 1963 is het aantal huishoudens in Nederland namelijk met maar liefst 152% toegenomen, terwijl de totale bevolking slechts met 50% is gestegen. Opvallend is ook dat het aantal woningen in Nederland met 173% is toegenomen, van 3 miljoen in 1963, naar ruim 8 miljoen in 2023. Hieruit kunnen we concluderen dat er geen tekort is aan woonruimtes, maar eerder een tekort aan huisnummers als gevolg van de toename van het aantal huishoudens.
Om deze uitdaging aan te gaan, is het essentieel om de bestaande woningvoorraad beter te benutten. Dit kan worden bereikt door bestaande woningen te splitsen en nieuwbouwhuizen compacter te ontwerpen. Zo'n aanpak zal niet alleen het aantal beschikbare woningen vergroten, maar ook de betaalbaarheid ervan bevorderen.
Bij Abram Makelaardij
Sinds 2002 is Abram Makelaardij actief in de vastgoedmarkt van Gouda en omstreken. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis van de regionale vastgoedmarkt, streven we ernaar waarde te creëren met vastgoed. Onze benadering is gebaseerd op duurzaamheid met een hart voor mens, milieu en maatschappij.
Wil je meer weten over de recente ontwikkelingen of ben je geïnteresseerd in beleggen, kopen of huren van vastgoed?
Neem hier contact met ons op.